Onderzoek naar de waarde van gratis: verschil tussen versies

Uit BENx4allWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
'''Onderzoek naar de waarde van gratis''' is een BEX4all initiatief.
+
'''Onderzoek naar de waarde van gratis''' is een BEX4all initiatief. het behoeft geen betoog dat gratis niet het zelfde is als waardeloos. We kennen allemaal de reclame uiting 'Een betalen 2e gratis. Dat 2e object is niet minder waardevol dan het pak dat we betalen. Is een gratis verkregen cd, film of boek minder waardevol dan een betaald exemplaar? 
  
De economie <ref>[https://nl.wikipedia.org/wiki/Economie economie]</ref> zet ons aan om die producten en dienste te leveren die waardevol zijn voor de samenleving en de mensen duurzaam geluk dan wel welvaart geven. Met het meten van het Bruto Binnenlands Product (BBP) meten we de groei in welvaart. Dat maakt de opmerking van Robert Kennedy zeer opmerkelijk: ’Het bbp meet alles, behalve wat het leven de moeite waard maakt,’ is de conclusie van Robert Kennedy in zijn belangrijke speech over het bbp voor de University of Kansas op 18 maart 1968.
+
De economie <ref>[https://nl.wikipedia.org/wiki/Economie economie]</ref> zet ons aan om die producten en dienste te leveren die waardevol zijn voor de samenleving en de mensen duurzaam geluk dan wel welvaart geven. Er zijn verschillende actoren waarmee we de vinger aan de pols van onze economie houden. Zo kennen we allemaal het fenomeen Bruto Binnenlands Product (BBP). Het is als een thermometer. een beetje verhoging of verlaging is groot nieuws dat de voorpagina's haalt.  
 +
Dat maakt de opmerking van Robert Kennedy zeer opmerkelijk: ’Het bbp meet alles, behalve wat het leven de moeite waard maakt,’ is de conclusie van Robert Kennedy in zijn belangrijke speech over het bbp voor de University of Kansas op 18 maart 1968.
  
 
  Waarom meet het BBP niet dat wat het leven de moeite waard maakt? Tijd voor een onderzoek.
 
  Waarom meet het BBP niet dat wat het leven de moeite waard maakt? Tijd voor een onderzoek.

Versie van 11 jul 2016 om 11:00

Onderzoek naar de waarde van gratis is een BEX4all initiatief. het behoeft geen betoog dat gratis niet het zelfde is als waardeloos. We kennen allemaal de reclame uiting 'Een betalen 2e gratis. Dat 2e object is niet minder waardevol dan het pak dat we betalen. Is een gratis verkregen cd, film of boek minder waardevol dan een betaald exemplaar?

De economie [1] zet ons aan om die producten en dienste te leveren die waardevol zijn voor de samenleving en de mensen duurzaam geluk dan wel welvaart geven. Er zijn verschillende actoren waarmee we de vinger aan de pols van onze economie houden. Zo kennen we allemaal het fenomeen Bruto Binnenlands Product (BBP). Het is als een thermometer. een beetje verhoging of verlaging is groot nieuws dat de voorpagina's haalt. Dat maakt de opmerking van Robert Kennedy zeer opmerkelijk: ’Het bbp meet alles, behalve wat het leven de moeite waard maakt,’ is de conclusie van Robert Kennedy in zijn belangrijke speech over het bbp voor de University of Kansas op 18 maart 1968.

Waarom meet het BBP niet dat wat het leven de moeite waard maakt? Tijd voor een onderzoek.

In de loop der tijd is er een economie ontstaan rond gratis. Waar vroeger voor content als boeken, muziek, film en informatie betaald moest worden, is deze content tegenwoordig steeds meer gratis. De waarde van het materiële neemt af, door goedkope productie methoden en grootschalige delven van grondstoffen. Een deel van de winst geven ondernemers uit aan gratis. Twee halen een betalen en op Internet worden producten en dienste gratis aan geboden. Betaalde arbeid wordt steeds vaker omgezet in "vrijwillige" arbeid. Je bent pas echte sociaal of een sociaal ondernemer als je een deel van je werk gratis doet. Of tenminste een deel van je winst gebruikt voor liefdadigheid en of duurzaamheid.

Voor het meten van gratis bestaat geen meetinstrument, zoals het BBP. tijd voor een onderzoek.

Gratis is een verdienmodel en voor de overheid een bezuinigingsmodel. Zolang Geld uitgeven aan gratis meer oplevert dan het kost investeren ondernemers en de overheid graag in gratis.

Het economische model voor het leveren van zorg blijkt onbetaalbaar te zijn en dus wordt het overgeheveld naar het vrijwilligers domein. Mensen worden ontslagen en geacht de zorg weer vrijwillig te leveren.


Referenties

  1. economie