Buurt energie: verschil tussen versies

Uit BENx4allWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De energiemarkt is voor de consument overzichtelijk. We worden op een plezierige wijze ontzorgt. Overstappen is eenvoudig en toch doen relatief weinig mensen dat. I...')
(geen verschil)

Versie van 3 apr 2017 om 10:25

De energiemarkt is voor de consument overzichtelijk. We worden op een plezierige wijze ontzorgt. Overstappen is eenvoudig en toch doen relatief weinig mensen dat. Ik hoor tot die gene die dat nog nooit gedaan heeft. Ik vroeg het aan mijn vrouw, “waarom stappen wij niet over?”. O, nee. Wat een gedoe en als er een probleem is sturen ze je van het kasje naar de muur. Ja, je hebt gelijk en ik wilde het al laten rusten.

Maar de vraag stellen is wat anders dan hem beantwoorden. Waarom niet overstappen? Voor mijn dagelijkse boodschappen loop ik verschillende winkels binnen en aan de pomp voel ik me ook vrij in mijn keuze. Voor het kopen van energie ligt dat anders. Ik voel een zekere tegenzin om een ander leverancier te kiezen.

Nou even snel dan, moet ik gedacht hebben en ik pakte de energie nota. Wat blijkt? Je koopt voor € 550,= aan gas & elektra en de prijs onder aan de streep is € 1.600,= Wauw dat is veel. In een lange opsomming van diensten, zoals: leveringskosten, energie belasting, opslag duurzame energie, netwerkkosten, BTW weten ze de nota aardig op te krikken. Het is me duidelijk dat aan het gemak en die overzichtelijkheid een enorme prijskaartje hangt.

  • Start petitie “Buurt energie”.
  • Burger initiatief buurtenergie. Het doel van deze petitie is om met de buurt te komen tot een energieneutralen buurt, met energie opgewekt in de buurt voor de buurt.
  • Buurt energie, het nieuwe delen?

Verenigingen kunnen met de opgewekte energie direct hun leden en zichzelf helpen met buurtenergie. Energie als ruilmiddel voor een dienst als sport beleving, woongenot of …..een nieuwe vorm van kosten neutraal subsidiëren buurtprojecten.

  • Mensen raken in hun passie
  • Overstappen op buurtenergie en tegelijk investeren in je wijk, je school of vereniging. Overstappen op buurtenergie is investeren in je sociale omgeving. Gebruik de winst op energie Voor je zelf en je sociale omgeving.

Buurtenergie is een burgerinitiatief uit je buurt, wijk het sociaal domein. Heb je zelf geen dak en wil je wel meedoen aan het buurt energie project, wordt dan gebruiker van buurtenergie het kost niets meer, maar je steunt er wel je buurt mee.

Voorbeeld(en):
De passie van de leerlingen van het Technasium, Zaandijk is een Biovergister te hebben voor onderzoek, naar energie opwekking in de buurt. Met buurt energie kunnen we dat project van die leerlingen steunen. Bij de tennis vereniging, Assendelft hebben ze zonnepanelen geplaatst , die kan worden ingezet voor buurtenergie. Zo kunnen meerder verenigingen inkomsten genereren met zonne-energie en die leveren aan hun leden. Daarmee de contributie voor voor de leden verlagen. Opa’s en Oma’s kunnen investeren in wind energie door samen in een windmolen te investeren middels certificaten wordt je eigenaar van een stukje windmolen en de opgewerkte energie kan gedeeld worden middels buurtenergie. Ondernemers, woningbouw verenigingen bestaan uit gepassioneerde mensen die beschikken over veel daken van hun gebouwen of braak liggende stukjes grond kunnen ze besluiten om die ingezeten om buurtenergie op te wekken voor hun personeelsleden en of buurtprojecten zoals het Technasium project te Zaandijk.