Circulaire economie
Circulaire economie (ook wel Kringloopeconomie) wordt een economisch en industrieel systeem verstaan waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem.
Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen: van de winning van grondstoffen tot consumptie. Grondstoffen dreigen schaars te worden door een groeiende bevolking en toenemende welvaart in de wereld. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dit geeft ook nieuwe kansen voor bedrijven.
De transitie naar een circulaire economie is volgens de Europese Commissie 'de gelegenheid om onze economie te transformeren en nieuwe en duurzame concurrentievoordelen voor Europa te genereren'.
De energie voor een zuivere kringloopeconomie maakt gebruik van herbruikbare bronnen, met name zon en wind. Dit in navolging van het natuurlijke systeem.
Inhoud
Waar staan we nu en waar de stip aan de horizon
Het tegenovergestelde van de kringloopeconomie is de lineaire economie, waarbij eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en, na gebruik, als onbruikbaar afval in het milieu terechtkomen.
Business Modellen voor de circulaire economie
Altijd al iets aan duurzaamheid willen doen? Maar nog niet een goed business model gevonden voor je bedrijfsproces? laat je dan inspireren door gangmakers uit de circulaire economie. We geven een paar voorbeelden:
concept Pay per Lux
waarbij geen lampen meer worden verkocht, maar verlichting als dienst wordt aangeboden.
Gangmakers Circulaire economie
- Thomas Rau - 'cradle-to-cradle'- architect en en in 2010 richt hij Turntoo op.
- Jochen Wermuth - VPRO Tegenlicht - VPRO
- Eva Gladek - Industrieel ecoloog met een passie voor duurzaamheid.
- Herman Wijffels - "De wereld is één systeem, waarin alles met elkaar in verbinding staat."
- Joost de Kluijver - Closing the Loop
- Mannen zonder troep - Vijf interviews met mannen die zonder bezit of afval leven.
- Merijn Tinga - Op een surfplank van plastic afval trotseerde kunstenaar Merijn Tinga de wateren van de Nederlandse kust om bewustzijn te creëren.