Econometrie

Uit BENx4allWiki
Versie door BaarsB (Overleg | bijdragen) op 26 nov 2016 om 13:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Econometrie''' is de discipline binnen de economische wetenschap die zich richt op het kwantificeren (het in getallen uitdrukken) van de relaties tussen economis...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Econometrie is de discipline binnen de economische wetenschap die zich richt op het kwantificeren (het in getallen uitdrukken) van de relaties tussen economische grootheden. Econometrie kan het beste worden omschreven als de wetenschap van het economisch modelleren, waarbij een groot beroep wordt gedaan op technieken uit de wiskunde, de waarschijnlijkheidsrekening en de statistiek. Informatica neemt een belangrijke plaats in, zowel bij het ontwerp als bij het toetsen en gebruiken van econometrische modellen.

Verantwoord gokken

Met behulp van technieken uit de econometrie kunnen economische theorieën worden getoetst en kan de sterkte van economische verbanden worden geschat. Dat gebeurt aan de hand van verzamelde gegevens over de economische grootheden waarvan de samenhang wordt onderzocht.

Zo kan bijvoorbeeld met econometrische technieken worden verworpen dat een vraagcurve naar boven loopt (dat wil zeggen: bij een hogere prijs neemt de vraag toe), wat volgens de economische theorie slechts bij uitzondering voorkomt.

Daarnaast kan met behulp van econometrische technieken ook een numerieke waarde aan deze vraagcurve worden gegeven (die aangeeft hoe sterk de vraag verandert als de prijs stijgt). De resultaten zijn daarbij altijd aan onzekerheid onderhevig. Zo kan er in het model iets belangrijks ontbreken of kunnen de gegevens onnauwkeurig zijn. Tevens wordt verondersteld dat het gedrag van economische subjecten ook voor een deel door toeval wordt bepaald.

Waar economie stopt, gaat econometrie verder. Econometrie pakt de economische theorie op en probeert door middel van wiskundige en statistische technieken verbanden in de economie te ontdekken en voorspellingen van de economie voor de toekomst te maken.

voorbeeld

Neem bijvoorbeeld de koers van een aandelenfonds. Deze kan de ene dag 5 % winst hebben geboekt en de dag erna ineens 8 % naar beneden zijn gegaan. Het koersverloop van zo’n fonds lijkt dan ook totaal onvoorspelbaar. De uitdaging voor econometristen is nu om juist wel een voorspelling te doen voor dit soort fondsen.

het probleem

Veel bedrijven en overheidsinstanties gebruiken econometrische voorspellingen om hun strategie te bepalen. De ze instanties geloven een gokverslaafde op zijn ervaring.