SMC Buurtenergie

Uit BENx4allWiki
Versie door BaarsB (Overleg | bijdragen) op 6 apr 2017 om 08:54

Ga naar: navigatie, zoeken

Buurtenergie is energie dat in een buurt of wijk wordt opgewekt en wordt aangewend voor distributie in de buurt. Buurtenergie is onderdeel van de circulaire economie (kringloopeconomie) dat gebruik maakt van herbruikbare bronnen, met name zon en wind. Dit in overeen stemming met het natuurlijke systeem waar we allen onderdeel van uit maken. Buurtenergie is energie dat terugvloeit naar de buurt. Buurtenergie is energie om burgers uit het sociaal domein mee te laten profiteren van de energie transitie.

Geschiedenis buurtenergie

Het ideen van buurtenergie is ontstaan uit een brainstorm sessie met studenten (HAVO/VWO) van het SMC Technasium uit Zaandijk. Hun opdracht van docent Nick Vermeulen, was om te school te verduurzamen en daarvoor nieuwe ideeën aan te leveren. Met die opdracht zijn aan het werk gegaan en in contact gekomen met Ben Baars van BENx4all die zelf oud docent elektrotechniek & informatica is.

Zij snappen dat er bezuinigd moet worden op energie zolang er onvoldoende duurzame energie is. Maar met hun studenten logica trokken ze al snel de conclusie om dan meer energie op te wekken. Om het proces te doorgronden besloten ze om hun Technasium lokaal energie neutraal te maken. Ze willen middels een Biovergister energie gaan opwekken en natuurlijk ook zonne-energie en windmolens gaan inzetten. Gaan de het proces ontdekte ze dat de keten van energie opwekken nog heel wat efficiënter kan. Ze stelden vragen bij de vele converters die kennelijk noodzakelijk zijn voor de omzetting van DC naar AC en weer terug naar DC. Daarop besloten ze om hun Technasium met DC uit te gaan voeren.

Ze gingen nadenken over de energie die ze opwekken maar niet zelf gebruiken. Dat is een verlies en bedachten dat het goed zou zijn als ze dat op eenvoudige wijze aan hun ouders zouden kunnen leveren. Dan zouden zij ook weer kunnen bij springen als het Technasium energie nodig heeft. Dat is de bakermat van het idee Buurtenergie. Hun model voor het Technasium lokaal willen ze omzetten naar de school en andere scholen. BENx4all wil hun helpen het idee naar de buurt, wijk en stad te brengen.

Gaande het proces melde zich een project van de gemeente "Energie in het sociaal domein". Ook andere belangstellenden melde zich bij de groep. We voelen het als een stimulans, een nieuw fenomeen met nieuwe kansen en mogelijkheden voor de buurt de stad.

BENx4all kernpunten

BENx4all kernpunten zijn:

  • Meer duurzame energie productie. Wat neer komt op, meer daken en ruimte gebruiken voor energie opwekking.
  • Het ontwikkelen van ideeën waarmee we de overheid willen uitnodigen om de circulaire economie de ruimte te verschaffen met ondersteunend beleid en regelgeving.

Ideeën zijn:

  • Buurtenergie
  • De transitie van wisselspanning (AC) naar Gelijkspanning (DC) in het sociaal domein.
    Als we ons realiseren dat 90% van de apparaten in ons huishouden op gelijkspanning werken is het verwonderlijk dat we nog steeds wisselspanning krijgen aangeboden van de energie leverancier.



Link

  • Gelijkspanning in het sociaal domein