Gelijkstroom

Uit BENx4allWiki
Versie door DaniloG (Overleg | bijdragen) op 1 jun 2017 om 13:08 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Elektrische stroom niets minder dan het verplaatsen van negatief geladen deeltjes, genaamd elektronen, onder invloed van een elektrische potentiaalverschil. Dit ver...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Elektrische stroom niets minder dan het verplaatsen van negatief geladen deeltjes, genaamd elektronen, onder invloed van een elektrische potentiaalverschil. Dit verschil in potentiële energie tussen twee punten wordt veroorzaakt door een spanningsbron.

Gelijkstroom

Wisselstroom

War of the currents

Volgens verschillende wetenschappers heeft wisselspanning echter zijn tijd gehad. Zij beweren dat de eenentwintigste eeuw de eeuw van de gelijkstroom wordt. De War of the Currents is namelijk alleen maar gewonnen door Nikola Tesla omdat gelijkstroom in die tijd niet kon worden omgezet naar hogere spanningen en daarmee moeilijk was om te transporteren.

Inmiddels ligt dit anders met de opkomst van vermogenselektronica. In dit vakgebied wordt er gebruik gemaakt van elektronische componenten voor het sturen, omvormen en schakelen van elektrische stroom. Door deze ontwikkeling is het mogelijk om gelijkstroom om te zetten naar hogere spanningen en is het eenvoudig om gelijkspanning te transporteren.

Het overgaan op gelijkstroom heeft verschillende voordelen. Bronnen van duurzame energie, zoals zonnepanelen, produceren elektrische stroom in de vorm van gelijkspanning. Momenteel wordt deze gelijkspanning door middel van AC/DC adapters omgezet in wisselspanning. Bij deze omzetting gaat veel energie onnodig verloren. Er gaat nog meer energie verloren als deze wisselspanning weer wordt omgezet in gelijkspanning door de adapters die zich in apparaten als laptops, televisies en lampen bevinden. We kunnen als maatschappij een enorme hoeveelheid aan energie besparen als we gelijkspanning die wordt opgewekt door zonnepanelen niet meer omzetten in wisselspanning en vervolgens weer in gelijkspanning.