Blockchain

Uit BENx4allWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Blockchain of blokketen verwijst naar de cryptografische internet technologie, om een decentraal gedistribueerd techniek om transacties vast te leggen in blokken. Een blokketen als een grootboek is in beginsel niet anders dan de totale keten van alle verwerkte transactieblokken.

Er zijn en zullen nog veel verschillende blockchains beschikbaar komen met allemaal een unieke set van kenmerken en eigenschappen: Ethereum, Lisk, NXT, IOTA, Ripple, Stellar, Bitshares, Tezos, Qtum, QRL, EOS, DFINITY, Byteball, Quorum, Antshares – NEO en NEM hebben allemaal unieke blokketenontwerpen.

De impact van blockchain technologieën

blockchain technologie bied allerlei nieuwe perspectieven en mogelijkheden op de ontwikkeling en vormgeving van een globaal decentrale wereld van nieuwe financiën (crypto finance). De blokketen technologie wordt nu gretig op universiteiten en middels start-ups onderzocht en ontwikkeld, niet alleen banken, maar ook multinationals en overheden. Het is de technologie die het internet veilig gaat maken.

Als onze kleinkinderen straks terug kijken op ons huidige internet en zullen ze zich verbazen over de knulligheid van dat systeem. Een Internet zonder zonder BlockChain technologie kunnen zij zich niet meer voorstellen. De BlockChain is het openbare, gedistribueerde digitale grootboek van alle transacties die ooit zijn uitgevoerd. Alle transacties worden in één keten van verschillende transactieblokken verwerkt, gevalideerd en definitief vastgelegd in de blokketen. De blokketen is het transparante en decentrale grootboek van alle transacties. De blockchain is een gedistribueerde grootboek technologie. In het Engels wordt vaak de term Distributed Ledger Technology (DLT) gebruikt door fintech ondernemers.

Algemeen

Een blockchain (soms in het Nederlands vertaald als blokketen) is een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing. Zelfs de beheerder van nodes kan deze gegevens niet vervalsen. Dit komt door het gedistribueerde systeem. Binnen dit systeem vindt er gegevensuitwisseling en verificatie tussen de nodes plaats. Dit gebeurt door middel van een consensus. Met een blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen.[1]

Ext links