Overleg:ProDeo Aan de Zaan
’Het bbp meet alles, behalve wat het leven de moeite waard maakt,’ zei Robert Kennedy in zijn belangrijke speech over het bbp voor de University of Kansas op 18 maart 1968. Deze conclusie is de aanleiding om nog een keer de vraag te stellen waarom vrijwillige inzet niet in het BBP zit? Waarom zit niet alles wat het leven de moeite waard maakt in het BBP?
In de loop der tijd is er een economie ontstaan rond gratis. Op Internet worden producten en dienste gratis aan geboden. Waar vroeger voor boeken, muziek en informatie betaald moest worden, is deze content tegenwoordig steeds meer gratis. De waarde van het materiële neemt af. Producten waren in het begin van de industrialisering duur, maar zijn nu aan het einde ervan steeds goedkoper geworden door meer te produseren dan noodzakelijk is. We hebben geproduceerd om te produceren, maar niet omdat het nodig of noodzakelijk is.
Geluk wordt je niet in de schoot geworpen. Geluk is een werkwoord. Vrijwilligers werk kent pieken en dalen van geluk, de zogenaamde leermomenten. Met de ProDeo maken we sorry en dankjewel tastbaar? Hoeveel sorry of dankjewel bedoelen we? Door het getal maken we duidelijk hoe groot onze dankjewel of sorry is? Dankjewel voor het lenen van een stukje gereedschap, of het verzorgen van plantjes of dieren tijdens vakantie. Alleen maar dankjewel zeggen is in vele gevallen te goedkoop.
uitgangspunt voor vernieuwing vraagt om verrijkte van mens en maatschappij visie. Daar waar het bruist van de ideeën hoef je niet lang te zoeken naar interessante inzichten. De ‘Economy of Care’ (Zorgeconomie) is een economische wetenschap die vanuit de ethiek van zorg dát deel van de economische werkelijkheid wil begrijpen en beschrijven, dat tot nu toe buiten het kader van het gangbare neoklassieke economisch denken valt.
Het Engelse begrip ‘care’ heeft meer betekenissen dan het Nederlandse begrip ‘zorg’. Het verwijst niet alleen naar ‘zorgen voor’, en ‘verzorgen van’ maar ook naar ‘zorgvuldigheid’, naar ‘verantwoordelijkheid’ , ‘zich bekommeren om’ of ‘om iemand of iets geven’. In alle zichzelf handhavende culturen heeft de zorg-ethiek een plaats in de wijze waarop mensen zorgen voor zichzelf, voor elkaar en voor hun omgeving: de zorg voor het eigen bestaan in wisselwerking met de omgeving, de zorg van ouders voor hun kinderen, van jonge mensen voor ouderen, van gezonden voor zieken, de zorg van gemeenschappen van mensen voor dieren, planten en voor de leef-, woon- en werkomgeving.
Het belang van zorg voor de sociale duurzaamheid van een gemeenschap wordt pas zichtbaar als zorg in de knel komt: kinderen gaan verwaarloosd rondzwerven, ouderen verkommeren, de woon- en leefomgeving verloedert. Analoog hieraan wordt het belang van zorg voor de ecologische duurzaamheid pas zichtbaar wanneer niemand zich bekommert over de gevolgen van menselijk handelen voor milieu: bossen verdwijnen, meren en rivieren drogen uit, de lucht vervuilt, diersoorten sterven uit en natuurlijke hulpbronnen raken uitgeput. Een nieuw concept vraagt om een paradigma verschuiving.
Vragen:
- Wie bepaald wat er in het BBP zit?
- Waarom zouden we iets, gratis doen als het waardeloos is?
- Wat is de waarde van gratis?
- Wat is waarde? En wat meet je dan?
- Is gratis uit te drukken in een valuta (geld)?
- Heeft content intrinsieke waarde?
Ext. Links
- onderzoeksvraag
- waarde van gratis
- Measuring the Value of Free Goods on the Internet
- [MOV-585341-00.pdf Vrijwilligers langs de meetlat?]
- [MOV-585341-00.pdf]