Technasium Studium Generale

Uit BENx4allWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo SMC Technasium.jpg

Veel mensen zien de samenleving steeds complexer worden. Anderen zien juist een omgekeerde beweging. Wat vroeger technisch onmogelijk was is vandaag mogelijk.
Een auto die achteruit kan inparkeren, vliegtuigen die vliegen op de automatische piloot en een telefoon dat veel meer is dan een telefoon. Het is; radio, tv, muziek-box, camera, agenda, en het ingebouwde navigatie systeem loodst de mensen door de stad en de wereld. Kortom techniek loodst ons door het leven. Techniek, we lopen er de hele dag mee in ons hand.

We vertrouwen als samenleving op onze technici bij het aanpakken & oplossen van problemen.
 Voor heel veel problemen zijn app’s ontwikkeld, die we halen uit de app-store. Een winkel vol met oplossingen voor menselijke problemen. De app-store is een winkel waar je eenvoudig, eenvoudige oplossingen voor je problemen kunt kopen. Wil je alles weten over het weer, installeer een weer-app. Zorg nodig installeer de zorg-app, betalen doe je met de betaal app en om vrienden te maken heb je een vrienden app en voor het vinden van een geschikte partner de date app

Wie zich nu nog afvraagt waarom aandacht voor techniek? Moet thuis maar eens een weekje de hoofdschakelaar om zetten en als we dat net zo massaal doen als dat we app’s bepruiken, ja dan ervaren we hoe complex samenleven zonder techniek is en 
hoe gewoon we eenvoud zijn gaan vinden.

Eenvoud associëren we met gewoon en niet moeilijk, maar we dienen ons te realiceren dat eenvoud zeer complex is. Eenvoudig de auto achteruit inparkeren is complex. Eenvoudig internetten is complex, en betalen met een pinpas is veel complexer dan betalen met munt geld. We zijn complexiteit eenvoudig gaan vinden, omdat we de complexiteit niet zien, niet meer als complex ervaren. Een simpel piepje bij de kassa zet een zeer complex systeem op gang. Voor vele bedrijven is het businessmodel, hoe eenvoudige zaken complex te maken met de schijn van eenvoud.

Aandacht voor eenvoud is het gewone niet gewoon vinden. De kloof tussen rijk en arm is groot, maar de kloof tussen eenvoud en complexiteit is groter. Met het omarmen van de Do It Yourself DIY-cultuur ontwikkelen we inzicht in complexiteit en gevoel bij eenvoud. Het leert ons om hoe eenvoud eenvoudig te houden en de kloof tussen eenvoud en complexiteit te verkleinen.

Opmerking

De SMC Technasium Studium Generales zijn in ontwikkeling.
Als u op de hoogte gehouden wilt worden of invloed wilt uitoefenen op de agenda neem dan contact op met de programma commissie.

Platform Vrienden van het Technasium 2019/2020
Thema: Het studentenbelang bij Open Source en Open Standaarden
We weten en we zeggen het vaak tegen elkaar, de ontwikkelingen gaan razend snel. Het is voor leerlingen belangrijk te weten hoe dat mogelijk is en hoe zij daar op in kunnen spelen.

In deze SMC Technasium studium generale willen we het belang van Open Standaarden bespreken en hoe deze te implementeren in leerling projecten. Interfaces / open standaarden zijn de versnellers van technologische ontwikkelingen. Daar kennis van hebben is belangrijk om na je school, snel mee te kunnen doen aan belangrijke ontwikkelingen.

Beschrijving :
19:30 uur : Inloop.
20:00 uur : Opening  : Nick Vermeulen.
20:05 uur : Kennismaking met Platform Vrienden van het Technasium  : Ben Baars.
20:20 uur : Het belang van open standaarden : Tineke Egyedi
21:00 uur : Leerling projecten:
- Bio Vergister
- Het gelijk van Edison.
- BuurtEnergie.
- E-Bike
21:30 uur : afsluiting.
Wanneer : Augustus 2019.
Waar : St Michael College Zaandam
Toegang: Gratis.

lees verder>>

SMC compagne .jpg

contact

Neem gerust contact op met de programma commissie van Platform Vrienden van het Technasium:
E-mail: pvvht@stmichaelcollege.nl
Docent: Nick Vermeulen
Coördinator : Ben Baars


Sprekers

Tineke Egyedi: = Researcher on standardisation and do consulting work. I worked at the Delft University of Technology until March and now have my own business. At this moment I am actually doing standardisation research in the field of geriatric care. I’m looking at how standards affect care for the elderly, whether and in what way standards and regulation support or hinder the work of nurses and other caretakers.
Tineke is schrijver van het boek: Handbook of Innovation and Standards

Ambitie platform

Binnen het onderwijs is techniek volop in beweging bij vakken als Natuur, Leven en Technology (nlt), Technasium O&O, Profiel werkstuken, enz..

Platform vrienden
Lange tijd was Onderzoek & Ontwikkeling iets van een bedrijf. Thans speelt O&O zich voor 95% af op internet, in het Open-Source domein. Dat nodigt scholen, zoals het SMC Technasium, uit om op die trend in te spelen.

Veel docenten besteden veel tijd aan het leggen van contacten met lokale bedrijven voor projecten en samenwerking. De vraag is of dat wel zo effectief is. Als je als school of vakdocent met je leerlingen een onderwerp/probleem, wilt mee helpen vormgeven/oplossen, dan zijn die in het Open-Source domein in ruime mate voor handen. Van klein tot groot en voor elke discipline.

Waarom? Internet is een "boek" waar je niet alleen in moet leren lezen, maar ook leren schrijven. Scholen hebben er een digitaal boek bij gekregen. Een boek waarin docenten, leerlingen en bedrijfsleven met elkaar samenwerken aan projecten in het Open Source domein. Internet is voor vele nog te veel een bron waar ze van alles van afhalen, maar je kunt ook je antwoorden en ervaringen ook met andere onderzoekers delen en zo een bijdrage leveren aan ideeën en ontwikkelingen. Laten we als junior onderzoekers leren schrijven in het grote digitale boek in het Open-Source domein.

Voor wie? Kleine lokale bedrijven hebben geen tijd en budget voor eigen O&O of om kennis uit het Open-Source domein op te doen. De ontwikkelingen gaan daar, omdat er wereldwijd 24 uur per dag kennis in gedeeld wordt, razend snel. Als junior onderzoekers van een Technasium kunnen we de samenwerking enorm verbeteren als we de kracht van Open-Source binnen de school brengen.

Een school heeft met z'n vak-docenten en creatieve leerlingen een enorme potentie. een potentie die kan worden ingezet om regio gebonden ideeën en start-ups te versterken met kennis en ideeën uit het Open-Source domein.

Landelijke samenwerking. Onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers, jongeren, topsectoren, regio’s en Rijk hebben daarom het Techniekpact ondertekend. Het Platform Vrienden van het Technasium wil lokaal z'n bijdrage leveren.