Tegenlicht Meet up Circulaire economie
Ben u als burger al net zo duurzaam als uw gemeente?
Het besef dat aardse grondstoffen, als olie, gas en aardse ecosystemen als bossen en zeeën uit een eindige hoeveelheid bestaat is de bekende "wal" die de economie een andere koers doet inzetten. Als de huizen door aardbevingen instorten en de grondwater stijging door mijnbouw onze leefomgeving in Limburg aantast dan ervaren we de kracht van de natuur die aangeeft dat er iets fundamenteel mis is met ons huidige rendementsdenken. We leven in de Zaanstreek onder zee niveau, wachten op de ramp, zoals in Limburg en Groningen is een onwenselijk optie. Wat kennen we doen en wat wordt er van ons verwacht?
Circulaire economie | |
---|---|
Inleiding Het maatschappelijk besef dat economie niet een natuurlijk gegeven is, maar een door mensen bedacht systeem, maakt dat steeds meer burgerinitiatieven en politieke bewegingen hun invloed aanwenden om het economische roer om te gooien in de richting van een duurzame economie en een veilige leefomgeving. De aanleiding: De transitie naar een circulaire economie is volgens de Europese Commissie 'de gelegenheid om onze economie te transformeren en nieuwe en duurzame concurrentievoordelen voor Europa te genereren'. In tegenlicht Meet Up Aan de Zaan Gaan wij, burgers en ondernemers, met elkaar in gesprek met denker en doener Thomas Rau. Hij is architect, innovator, inspirator en visionair. Zijn motto is ‘guided by the future’. Verder schuiven aan firma Engie services Zij werken aan een duurzaam bedrijfsleven. Welkom zijn ook maatschappelijke organisaties en de gemeente.
|
Van rendementsdenken naar kwaliteitsdenken |
Gangmakers Circulaire economie
- Thomas Rau - 'cradle-to-cradle'- architect en en in 2010 richt hij Turntoo op.
Architect Thomas Rau pleit voor een nieuw economisch systeem waarin we producten niet langer bezitten, maar slechts gebruiken. - Jochen Wermuth - VPRO Tegenlicht - VPRO
Jochen Wermuth is een succesvolle Duitse investeerder met een hart voor duurzaamheid en voorstander van circulaire economie. - Eva Gladek - Industrieel ecoloog met een passie voor duurzaamheid.
Eva Gladek combineert kennis van de natuur- en sociale wetenschappen met een passie voor duurzaamheid en innovatie. - Herman Wijffels - "De wereld is één systeem, waarin alles met elkaar in verbinding staat."
"De politiek moet stelsels ontwerpen waarbinnen professionele werkers en burgers zelf hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. - Joost de Kluijver - Closing the Loop
Met Closing the Loop wil de gedreven ondernemer Joost de Kluijver apparaten en de grondstoffen daarin binnen een circulaire economie houden. - Mannen zonder troep - Vijf interviews met mannen die zonder bezit of afval leven.
Vijf interviews met mannen die zonder bezit of afval leven. Een expeditie naar Antarctica met zelfgebouwde auto, bouwen met restafval, geheel afvalloos of bezitloos leven. Ontmoet vijf mannen met een missie. - Merijn Tinga - Op een surfplank van plastic afval trotseerde kunstenaar Merijn Tinga de wateren van de Nederlandse kust om bewustzijn te creëren.
De 42-jarige Leidse kunstenaar Merijn Tinga surft al jarenlang met zijn vlieger langs de Nederlandse kust. Daar op het strand zag hij de grote hoeveelheid plastic afval dat dagelijks aanspoelt. Hij besloot er iets mee te doen. "Ik ben kunstenaar en experimenteer met veschillende materialen, dus waarom niet ook met plastic? Toen ben ik begonnen met de bouw van het surfboard."